Intretinerea si curatarea otelului inoxidabil
Posted in Decupari Laser

Intretinerea si curatarea otelului inoxidabil

Metalele pot fi active si pasive

Cele active se corodeaza in mediul lor natural, fara a se interveni asupra lor. Coroziunea este cauzata de oxid, care duce la aparitia culorii galben rosiatica pana la brun inchis (rugina). Acest proces este omniprezent si continuu, chiar si in cazul otelului inoxidabil, contrar credintei populare.
Otelul inoxidabil este pasiv deoarece are in compozitie elemente precum nichelul sau cromul, in concentratii cuprinse intre 12 si 30%, care la contactul cu oxigenul din atmosfera, creeaza un film anticoroziv.

Acest proces este insa stopat de contaminarea suprafetei cu murdarie, calcar, particule minuscule de fier sau rugina din alte oteluri non-inoxidabile cu care otelul inoxidabil intra in contact. In plus, mediul de lucru poate contribui prin conditii precum umiditate ridicata (piscine acoperite) sau temperaturi ridicate (bucatarii profesionale).

Asadar, o suprafata murdara este atat inestetica cat si vulnerabila la coroziune, impunand existenta unei rutine de curatare.
Curatarea nu va cauza uzura suprafetei, ci va contribui la o rezistenta indelungata.

Daca

Daca materialul si finisarea au fost corect alese in functie de conditiile de utilizare, daca fabricarea si instalarea au fost realizate corespunzator si daca curatarea are frecventa adecvata, structurile din otel inoxidabil isi pastreaza calitatea optima un timp indelungat.

De asemenea, frecventa si costul curatarii acestui material sunt mai mici comparativ cu majoritatea, ceea ce justifica un cost mai ridicat de achizitie.

Frecventa curatarii variaza de la o data la patru ori pe an pentru aplicatiile casnice sau spatiile publice. Pentru situatiile in care conditiile de igiena trebuie sa fie optime sau mediul este agresiv, se recomanda curatarea o data pe zi. In multe astfel de situatii, curatarea otelului inoxidabil se face dupa fiecare utilizare.

Cum evitam contaminarea in cadrul procesului de productie?

Daca intra in contact cu elemente de otel carbon (fier liber), otelul inoxidabil formeaza rapid puncte de coroziune. Acest lucru poate fi prevenit prin evitarea contactului suprafetei de otel inoxidabil cu:

  • Suprafete din otel carbon ( sa nu fie depozitate proximal sau pe rafturi din otel carbon)
  • Scule de mana metalice sau care sunt utilizate si in prelucrarea altor metale
  • Perii de sarma, curele sau discuri abrasive
  • Pilitura sau scanteie de la sudura
  • Echipamentele de manevrare (stivuitoare, clesti, macarale)

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart