Otelurile inoxidabile pot fi pasivate doar daca suprafata otelului este curata si fara contaminare cu urme de sudura datorate oxidarii.
Aceste urme pot fi eliminate mai intai prin decapare (sau prin abraziune mecanica) si, desi suprafata de otel inoxidabil proaspat decapate va fi in mod normal pasivata imediat dupa spalarea acidului de decapare, este important sa nu considerati aceste doua tratamente ca fiind identice.
Decaparea este un procedeu chimic de indepartare a oxizilor depusi pe suprafetele metalice si se executa in general inainte de vopsire, lipire sau sudare.
Decaparea poate fi totala prin introducerea obiectului intr-o baie acida sau locala prin aplicarea unei paste decapante.
De regula, implica amestecuri de acid azotic / acid fluorhidric, in timp ce, in mod traditional, pasivarea a fost efectuata folosind numai acid azotic.
Pasivizarea prin imersie in cuve cu agenti de pasivizare este procesul prin care stratul de oxid de crom este regenerat intr-un mediu oxidant si permite nu numai cresterea duratei de viata a pieselor din inox ci si refacerea stratului de oxid de crom afectat de abraziune, decapare sau contactul cu substante corozive.
Pentru a elimina contaminarea usoara cu fier se poate folosi doar acid azotic, care va facilita pasivarea suprafetei curate de otel.